Planten in je slaapkamer

Hoe kunnen planten in je slaapkamer je nachtrust verbeteren?

Lig jij met regelmaat naar het plafond te staren, terwijl je eigenlijk gewoon lekker hoort weg te dromen? Dan kunnen we ons voorstellen dat je al van alles hebt geprobeerd: ‘slaap lekker thee’, melatonine, geen telefoon in de slaapkamer, schaapjes tellen… Helpt dit allemaal niet? De oplossing blijkt simpeler en groener te zijn dan je denkt. De volgende planten bevorderen namelijk je nachtrust (en staan ook nog eens leuk op je nachtkastje):


1. Aloe Vera

Wij zijn fan van de Aloe Vera plant! We vinden ‘m niet alleen mooi, de plant is ook hartstikke gezond, hij ruikt lekker en misschien nog wel het fijnst: hij is makkelijk in leven te houden is. De plant geeft ‘s nachts extra zuurstof af en helpt tegen slapeloosheid. Daarnaast zorgt het er voor dat je in een betere en diepere slaap komt.


2. Lavendel

Lavendel kennen we vooral als buitenplant (zowel in de tuin als kilometerslange paarse velden in Frankrijk), maar ook als geur in zeep, douchegel of kaarsjes (je houdt er van of niet). Maar wist je ook dat lavendel een goede invloed op je nachtrust heeft omdat de geur je doet ontspannen? De geur verspreidt zich snel waardoor je extra slaperig wordt.

Je kunt de plant in een potje op je nachtkastje zetten, maar let wel: de plant heeft veel zonlicht nodig. Heeft je slaapkamer dat niet, dan kun je natuurlijk ook een bosje gedroogde lavendel ophangen naast je bed.

 

3. Sansevieria trifasciata (‘Vrouwentongen’)

‘Sansevieria trifasciata’ is een behoorlijke mond vol, maar je kunt ‘m net als de Vlamingen ook gewoon ‘Vrouwentongen’ noemen. De Sansevieria is eveneens goed voor je nachtrust omdat de plant voor extra veel zuurstof zorgt. Uiteraard kun je ook gewoon met je raam open slapen (dat is het allerbeste), maar mocht je dat te koud vinden dan is deze mooie plant een goed alternatief.
Overigens zijn er ook onderzoeken die beweren dat de plant hoofdpijn, oogirritaties en ademhalingsproblemen zou verminderen.

 

4. Lepelplant (ook wel Vredeslelie)

De lepelplant krijgt ook wel de naam ‘vredeslelie’ omdat ‘ie niets dan goeds wil in je woning. De plant gaat namelijk alle schadelijke stoffen te lijf zodat je ‘s nachts alleen nog maar gezonde lucht binnenkrijgt. En dat is dan weer goed voor jouw nachtrust.

 

5. Jasmijn

Nog zo’n plant die er niet alleen erg mooi uitziet, maar ook nog eens de luchtkwaliteit verbetert. Daarnaast is de geur ook nog eens heerlijk en zorgt er voor dat je rustiger en minder stressvol wordt én het draagt ook nog eens bij aan een goed humeur in de ochtend, wel zo fijn voor je partner of huisgenoot.
En als klap op de vuurpijl maakt de jasmijnplant je ook alerter en productiever, dus hij zou ook niet misstaan op je bureau!

 

6. Klimop

Jawel, nóg een plant die een ster is in het zuiveren van de lucht. Sterker nog, deze is er zelfs zó goed in dat de plant zelfs door de NASA Schone Lucht studie is verkozen tot de meest luchtzuiverende plant. De plant is extra fijn voor mensen met astma, omdat ‘ie allergenen uit de lucht filtert.